Jean-Claude van Damme

Jean-Claude van Damme on belgialainen toimintaelokuvanäyttelijä ja eläköitynyt kamppailulajikilpailija. Van Damme aloitti shotokan-tyylisuunnan karatella, opiskeli vuosia balettitanssia ja kilpaili kontaktikaratessa sekä potkunyrkkeilyssä varsin menestyksekkäästi ennen kuin muutti Yhdysvaltoihin haaveenaan päästä näyttelijäksi. Siellä hän tutustui Chuck Norrisiin ja työskenteli tämän yökerhossa sekä elokuvastunttitiimissä. Läpimurto tapahtui vasta Cannon Filmsin vuoden 1988 elokuvan Bloodsport menestyttyä erinomaisesti. Van Damme jatkoi Cannonin riveissä vielä elokuvilla Cyborg ja Kickboxer, jonka saama jättimäinen menestys viimeistään sementoi van Dammen pätevänä toimintatähtenä. 1990-luvulla van Damme tehtaili koko joukon kuuluisia toimintaelokuvia. 2000- luvulla ja 2010-luvulla elokuvia edelleen syntyi tasaiseen tahtiin, mutta 1980- ja 1990-lukujen keskeisten elokuvien kaltaisia jättimenestyksiä ei enää ole ilmaantunut; ainakaan pääroolissa. Toivossa on silti vielä hyvä elää!

Jean-Claude van Damme tässä blogissa:

Jean-Claude van Damme is a Belgian born action film star and retired martial artist. He started in martial arts with Shotokan-style karate, studied ballet dancing for years and fought quite succesfully in full contact karate and kickboxing tournaments until moving to the USA chasing a career in acting. He eventually met with Chuck Norris, worked in his nightclub as a bouncer and later in Norris’ stunt team. His breakthrough film was the 1988 Cannon Film studio’s film Bloodsport that was tremendously successful. Van Damme continued with Cannon with his next films Cyborg and Kickboxer which was a huge commercial success earning almost twentyfold the money spent making it. During the 1990’s van Damme starred in a string of successful action films. During 2000’s and 2010’s van Damme has starred in a dozen or so action films albeit none have been such big hits as his earlier major films.

Jean-Claude van Damme in this blog:

  • Lobby cards and press photos: Double Team (Tsui Hark, 1997)
  • Lobby cards and press photos: Nowhere to Run (Robert Harmon, 1993)
  • Lobby cards and press photos: Street Fighter (Steven E. de Souza, 1994)
  • Lobby cards and press photos: Maximum Risk (Ringo Lam, 1996)

4 kommenttia artikkeliin ”Jean-Claude van Damme

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s